Μπαμπάδες του σαββατοκύριακου: Όταν ο μπαμπάς συμπεριφέρεται σαν μακρινός συγγενής

H Alison Patton που υπογράφει το παρακάτω κείμενο, είναι δικηγόρος, συγγραφέας και blogger. Στο άρθρο της που μεταφράσαμε και δημοσιεύουμε, αναλύεται το φαινόμενο του διαζευγμένου «Μπαμπά-Θείου». Διαβάστε και θα καταλάβετε για ποιον τύπο γονιού χτυπάει η καμπάνα.

Η Μαρία κατέβηκε 4 Νούμερα στα ρούχα της! Εσύ;

«Κάποιοι τους αποκαλούν “Μπαμπάδες του Σαββατοκύριακου”. Εγώ τους λέω “Μπαμπάδες-Θείους” –χωρισμένους μπαμπάδες που φέρονται και μεγαλώνουν τα παιδιά τους όπως θα περίμενες να τους φερθεί ένας εργένης θείος που θα τα κρατήσει για δυο μέρες. Το “Σύνδρομο του Μπαμπά-Θείου” δεν σχετίζεται μόνο με το αν τα παιδιά ικανοποιούνται, αλλά με τη συνολική προσωπικότητα αυτού του μπαμπά και του τρόπου που τα μεγαλώνει.

Ο τύπος του Μπαμπά-Θείου συχνά εμφανίζεται αργά για να πάρει τα παιδιά επειδή “έμπλεξε στη δουλειά” ή “είχε μια υποχρέωση”. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στη δουλειά του, αλλά προσεγγίζει την ανατροφή των παιδιών ως:

α) παιχνίδι

β) χρόνο όπου τα παιδιά περιφέρονται στο σπίτι του όσο εκείνος βρίσκεται κολλημένος στον υπολογιστή ή το κινητό του ή είναι με οποιοδήποτε άλλο τρόπο απορροφημένος απ’ την προσωπική του ζωή.

Το βασικό του χαρακτηριστικό είναι η ασυνείδητη απορρόφησή του απ’ τις δικές του ανάγκες κι επιθυμίες. Ενίοτε, συμπεριλαμβάνει τα παιδιά σε ό,τι τον διασκεδάζει και τα παιδιά το απολαμβάνουν. Εμπλέκεται κι ασχολείται μαζί τους όσο εκείνα διασκεδάζουν.

Μόλις όμως η διασκέδαση πάψει, παίρνει τις αποστάσεις του. Δεν θέλει να πάει πιο βαθιά απ’ αυτό και αφήνει τα πιο δύσκολα, δυσάρεστα και συναισθηματικά μέρη της ανατροφής των παιδιών του στη μητέρα.

Τα παιδιά περνούν πράγματι καλά με τον Μπαμπά-Θείο, ειδικά όσο είναι ακόμη μικρά. Και ποιος δεν θα περνούσε καλά; Υπάρχουν λίγοι κανόνες και όχι πολλή συγκρότηση. Αν έχετε διάβασμα, μην ανησυχείτε, ο μπαμπάς μάλλον θα το ξεχάσει. Δεν χρειάζεται να μελετήσετε πιάνο, να φορέσετε καθαρά ρούχα ή να πλύνετε τα δόντια σας. Ο μπαμπάς δεν θα το προσέξει ούτε θα ενδιαφερθεί. Θέλετε να παίξετε video games μέχρι το πρωί; Να δείτε ταινίες ενηλίκων κι ας είστε 9 ετών; Να ξενυχτήσετε ενώ έχετε σχολείο;

“Αφήστε τα παιδιά να είναι παιδιά”, θα πει αυτός ο τύπος μπαμπά. “Απλώς περνούν καλά. Πώς μπορεί να είναι κακό αυτό; Πρέπει να στείλω αυτά τα mails και να απαντήσω σ’ αυτό το τηλεφώνημα. Δεν μπορώ να τα διασκεδάζω όλη την ώρα”.

Ποιο είναι, λοιπόν, το πρόβλημα μ’ αυτούς τους μπαμπάδες;

Μιλήστε με μητέρες που μοιράζονται την επιμέλεια των παιδιών τους με τέτοιους μπαμπάδες. Είναι εξαντλημένες και ανήσυχες. Τα παιδιά τους δεν παίρνουν ό,τι χρειάζονται απ’ τους μπαμπάδες τους κατά τη διάρκεια των πιο κρίσιμων αναπτυξιακά χρόνων τους και οι μαμάδες είναι εκεί για να παρακολουθήσουν πώς αυτό τα επηρεάζει.

%image_alt%

Πηγή: Huffingtonpost.com

In this article