Όσα θέλουμε να πούμε στη μαμά μας με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας

Λένε πως η ιστορία μας ξεκινά πάντα από την ιστορία της μητέρας μας. Εκείνη είναι η αρχή των πάντων στη ζωή μας, εκείνη μας έφερε στον κόσμο, μας πότισε με την αγάπη και την φροντίδα της, ακολούθησε κάθε μας βήμα, στήριξε κάθε μας όνειρο, ίσιωσε τις στραβές γραμμές και μας βοήθησε να τραβήξουμε ίσιες, και στάθηκε πίσω μας, λίγο να σπρώχνει και λίγο να στηρίζει. Η μητέρα μας είναι η αρχή μας. Είναι αυτή που μας έμαθε πώς να αγαπάμε, αλλά και πώς να είμαστε κι εμείς μαμάδες.

Η Μαρία κατέβηκε 4 Νούμερα στα ρούχα της! Εσύ;

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη σημασία της μάνας στη ζωή μας. Όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Φρόυντ: «Δεν είναι ένα πράγμα, είναι η μητέρα σου». Γι’αυτό και οι λέξεις δεν αρκούν για να μπορέσουμε ποτέ να πούμε όλα αυτά που νιώθουμε για εκείνη. Ούτε για να την ευχαριστήσουμε για όσα έκανε και συνεχίζει να κάνει για εμάς. Τώρα που γίναμε κι εμείς μαμάδες, ξέρουμε πλέον ότι δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Η αγάπη της μάνας είναι ένας βροντερός καταρράκτης και ένα αστείρευτο πηγάδι. Μπορούμε μόνο να ευχαριστούμε την τύχη μας που μας έτυχε μια τέτοια μάνα. Και ίσως να της πούμε πως…

«Μαμά,

σ’αγαπώ για όλες τις φορές που με σήκωσες ενώ ήμουν κάτω.

Για όλες τις φορές που αντάλλαξες το ζεστό σου χαμόγελο με την γκρίνια μου.

Για όλες τις φορές που μου χτένισες τα μαλλιά και με έβαλες για ύπνο…

Ή που χρειαζόσουν κάτι για εσένα, όμως έδωσες προτεραιότητες σ’εμένα.

Για όλα τα όνειρα που μοιραστήκαμε, αλλά και τα δάκρυα και τα γέλια.

Σ’αγαπώ μαμά, με όλη μου την καρδιά…

Δεν υπάρχει κανείς άλλος σαν εσένα!»

%image_alt%

«Τώρα πια τα ξέρω όλα. Όσα έβλεπες και δεν μιλούσες. Όσα θυσίασες, πόσο λίγο παραπονιόσουν, πόσο λίγες απαιτήσεις είχες… Το μόνο που ήθελες -το μόνο που θέλεις- είναι να με βλέπεις ευτυχισμένη.»

%image_alt%

«Το μόνο καλύτερο πράγμα από το να σε έχω μαμά, είναι ότι τα παιδιά μου σε έχουν γιαγιά.»  «Πιστεύετε στους αγγέλους; Εγώ πιστεύω –είναι η μαμά μου.»

%image_alt%

«Όσο κι αν σου λέω ότι σ’αγαπώ, να ξέρεις ότι πάντα σ’αγαπώ περισσότερο.»

In this article